2 dni v Milanu: sejm Milano Unica in modni trendi za jesen-zimo

1. dan: OGLED SEJMA

K najinemu delu spada tudi nama zelo ljub obisk tekstilnih in modnih sejmov (za mami so bili v Elkrojskih časih večletna stalnica, še vedno mi o njih z veseljem pripoveduje). Četrtek, 11.7.2019, sva izbrali za ogled sejma Milano Unica, kjer sva bili že nekajkrat, a še nikoli v poletnem terminu.

Zaradi enostavnosti potovanja sva se odločili za prevoz s cenovno ugodnim FlixBusom in najino dvodnevno modno “turnejo” začeli v Ljubljani ob 1.00 zjutraj. Po približno 8. urah vožnje sva malo čez 9. uro zjutraj prispeli na milansko avtobusno postajo Lampugnano. Takoj zraven je postaja za metro z direktno linijo do sejma, kjer sva (po jutranji kavici) bili že ob 10. zjutraj.

MILANO UNICA – Smernice za jesen in zimo 2020-21

Milano Unica sejm se odvija dvakrat letno, tokrat so bile v treh dneh predstavljene smernice za jesen in zimo 2020-21. Na sejmu se predstavljajo (večinoma italijanski) proizvajalci tekstilij, pozamenterije (zadrge, gumbi, trakovi …) in ostalih dodatkov.

V sklopu poudarjenea projekta trajnostnega razvoja je bil predstavljen izbor tkanin in dodatkov, izdelanih iz tranjostnih materialov in postopkov. Ta tema ima pomembno vlogo pri informiranju tekstilno-modnega sveta. Izpostavljene so bile tudi teme, kjer se prepletajo zgodovina, umetnost, kultura, tradicije različnih držav, multisenzorični dražljaji in ohranjanje planeta (reciklirani materiali).

Obiskali sva že znane razstavljalce, od katerih že naročujeva in tudi nekaj novih. Navdušili so naju materiali, bogati z obdelavami (sijaj), takšni, ki vsebujejo Lurex (svetleče) niti, bleščice intenzivnih in prelivajočih odtenkov, dodatki (trakovi, zadrge, vezenine) s kovinskim, vinil učinkom, učinkom umetnega krzna, laka, aplikacije z ogromno detajlov, kombinacije različnih tiskov za doseganje še zanimivejšega videza. Veliko je bilo živalskih vzorcev na tkaninah za srajce in tudi plašče (krokodil, piton), (zelo mehkega) umetnega krzna mat in svetlečega videza, vodoodpornih materialov, čipk, transparentnosti, karo vzorcev. Za vrhnja oblačila (plašče, puhovke …) je bilo predstavljenih veliko materialov močnejših in bolj živih barv (rumena, oranžna, zelena, modra, svetleči efekti …) pa tudi različnih karo vzorcev.

Drugače je bilo opaziti veliko črne, rdeče, gozdno zelene, petrolej modre, zlate, naravnih barvnih odtenkov, rjavkastih tonov (rja, konjak,  lisičje rjava, lešnik …).

Naju so zanimali predvsem elastični materiali zanimivih videzov in pa tehnične tkanine z obdelavami, ki izhajajo iz športnih oblačil. Naročili sva nekaj vzorcev in kuponov, z materiali pa bova obogatili kolekcijo za jesen in zimo 2020-2021. Res sva uživali v raziskovanju novega in lepega, uspeli sva poiskati vse tisto, kar naju je zanimalo, hkrati pa sva navdušeno občudovali množico ljudi (toliko zanimivih in različnih stilov težko vidiš kje drugje).

Preostanek popoldneva sva namenili potovanju do hotela, počitku in (res dobri) večerji v prijetnem italijanskem ambientu. Večer sva zaključili nič kaj slavnostno … s prepirom … xD Ampak tudi to so stvari, do katerih pride, ko preživiš toliko časa skupaj, kot ga preživiva midve. Z razumevanjem druga druge in spočitima glavama sva naslednje jutro zopet nadaljevali kot no.1 team.

2. dan: POTEPANJE PO MESTU

Pričakalo naju je sončno vreme in 31 stopinj. Ker se 6km maratonkama ne sliši veliko, sva se odločili za sprehod do centra mesta.

MILANO

je s približno 1,3 milijona prebivalcev glavno industrijsko, poslovno in finančno središče Italije. Predvsem pa je prestolnica italijanske ready-to-wear mode (torej mesto, ki nama je pisano na kožo). Dvakrat letno gosti tudi mednarodno pomemben modni dogodek Milan Fashion Week.

Sprehod do centra naju je peljal preko glavnih znamenitosti prestolnice pokrajine Lombardija. SLAVOLOK miru ARCO DELLA PACE označuje enega izmed vhodov v nekdanje rimsko mesto. Za slavolokom se razprostira PARK SEMPIONE, eden največjih parkov v mestu, poln sprehajalcev, turistov, športnikov, ljudi, željnih rekreacije … Zelena oaza sredi mestnega vrveža se zaključuje z enim izmed največjih gradov v Evropi – GRADOM SFORZESCO. Med drugimi je več prostorov gradu poslikal tudi Leonardo da Vinci. Notri je skulptura La Pietà Rondanini, zadnje in nedokončano delo Michelangela.

Trg Piazza del Duomo krasi mogočni DUOMO, ki ga uvrščajo med 5 največjih cerkev na svetu. Milansko stolnico gotske arhitekture so gradili 6 stoletij. Veličastna lokacija je bila kot nalašč za pavzo in občudovanje mestnega vrveža. Okusnost Aperol Spritza in mini prigrizki, ki so jih postregli zraven, so (kljub dragi ceni) pričarali La dolce vita vzdušje.

Milano Unica

Na trgu Piazza Duomo je najstarejši nakupovalni center na svetu – GALERIJA VITTORIO EMANUELE II. S steklenimi loki, kupolo iz stekla in litega železa pokrita ulica s prvo Pradino trgovino na svetu.  Galerija v 4 nadstropjih je polna luksuznih trgovin in vrhunskih restavracij. Malo naprej sva v veleblagovnici LA RINASCENTE naslednjih nekaj ur (hehe, v takšnih situacijah pogosto pozabiva na čas) raziskovali novosti in trende (več o trendih pa v spodnjem odstavku).

Seveda sva se sprehodili tudi po znameniti VIA MONTE NAPOLEONE (zaradi snemanja reklame prestižne znamke za nakit so jo za trenutek zaprli in sva iz prve vrste opazovali zanimivo dogajanje). Najbolj znana nakupovalna in modna ulica v Milanu (tudi evropska najdražja ulica v letu 2018) je del zlatega pravokotnika (Quadrilatero d’oro), kjer imajo butike najbolj ekskluzivni italijanski oblikovalci in čevljarji. Po drugi svetovni vojni je postala ena vodilnih ulic tudi na mednarodni modni ravni. Ogledali sva si butike, kot so Armani, Gucci, Versace, Montblanc, Valentino, Prada, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton …

POVZETEK TRENDOV ZA TO JESEN IN ZIMO

Zopet je v ospredju poudarjanje osebnega stila, različnosti, individualnosti, zato si lahko trende vsak posameznik prilagodi čisto na svoj način. Prepletajo se “moški” in “ženski” elementi, veliko je unisex oblačil. Na eni strani sva srečevali minimalistično oblikovana oblačila in na drugi zelo konstruirana, dovršena, polna raznoraznih detajlov in dodatkov. Opazili sva kar nekaj vojaških elementov, grunge 90. let, detajle 70., zelo futuristični elementi se pojavljajo predvsem na supergah (ki so me spominjale na igranje z Lego kockami). Majčke krasijo tiski in napisi s politično in okoljevarstveno tematiko. Ogromno je hlačnih kostimov, kjer so suknjiči podaljšani (telirani ali oversized) in s širšimi fazonami, hlače pa so v večini primerov ohlapne, široke, ravne. Kostimi so sproščenega, širšega videza in govorijo, da so tudi poslovna oblačila lahko udobna. Aktualne so hlače na zvon, culottes hlače, pa tudi iz moških suknjičev inspirirani telovniki, rebrast žamet, tvid, jeans, pvc materiali, elegantni pajaci za službene in večerne priložnosti, lahkotna maxi (dolga) krila, plise, naborki, volančki, bleščice, svetleči efekti, transparentni elementi na vrhnjih oblačilih, asimetrija, kovinski dodatki, kombinacije podobnih ali čisto različnih vzorcev in materialov, poudarjena ramena, surovi robovi, vojaški ter safari elementi na baggy hlačah, našiti žepi na oblekah, sunjičih, jaknah, plašči, kovinski ali širši usnjeni pasovi čez suknjiče, obleke, oversized tunike, ki poudarijo žensko silhueto in obogatijo stajling.

Milano Unica
Milano Unica

Po “modnem maratonu” sva se sprehodili še do hotela po prtjlago in izlet zaključili z najboljšo (tisto “tapravo” italijansko) pizzo  po dolgem času (hvala, Google maps). Večerna vožnja z avtobusom naju je ob 5 zjutraj pripeljala do Ljubljane. In če sva delovali bolj utrujeno, je mami zagotovo zbudil jutranji šprint nazaj do avtobusa, saj je še pravi trenutek ugotovila, da je v njem pozabila telefon. Vse se je srečno končalo in z napadom smeha sva obujali dogodke najinega izleta. Seveda pa ne bi bili midve, če ne bi poti nadaljevali z vikend izletom na morje k Jakobu, Sari in Živici.

Viri in fotografije: Wikipedia, Pinterest, https://www.milanounica.it, osebni arhiv

Brez komentarjev

Pustite sporočilo

Vašega e-poštnega naslova ne bomo objavili.

KONTAKT

Studio Urška Marolt s.p.
Urška Marolt
+386 41 637 884

Šolska ulica 28
3330 Mozirje

 

FOLLOW US ON

MARTISE ATELJE

Šmihelska cesta 1
3330 Mozirje

Delovni čas:
PONEDELJEK-PETEK
7.00 – 15.00

Ostali termini za stranke tudi po dogovoru
(041 637 884).