Ne mala črna obleka, hlače

Z vami deliva najin intervju, ki je bil objavljen na spletni strani Častnika Večer. Nastal je kot rezultat prijetnega pogovora s Tino Murko Gajšek.

Ob ljubljanskem tednu mode smo govorili s celjskima oblikovalkama o izzivih in kreativnosti pri njunem delu.

Mati in hči Urška in Martina Marolt v trgovinah nista našli oblačil, ki bi jima bila povsem prav. Ker sta podobne težave opazili tudi pri drugih, sta se odločili izkoristiti svoje znanje. Ustanovili sta znamko Martise, ki se ukvarja predvsem z oblikovanjem in šivanjem oblačil po meri. Gradita jo na osebnem odnosu s strankami in na modi, prilagojeni posamezniku.

V preteklosti ste oblikovali za druge. Kako je oblikovati zase in kako za druge?

Urška: “Pri oblikovanju za druge je več pravil in manj kreativnosti. Če delaš svojo kolekcijo, pa je veliko kreativnosti in detajlov.”

Pravite, da vam je realna plat življenja oblikovalke bolj všeč od predstav. Kakšne so razlike?

Martina: “Najprej sem mislila, da bom samo risala in se ukvarjala z materiali. Zdaj pa je to manjši del poklica. Najbolj pomemben, ampak je še toliko stvari zraven. K lastni znamki spada celostna zgodba, v katero se moram precej poglabljati, marketing mi je tako zanimiv, da mi je ta realna stran še bolj všeč.”

Kaj vas veseli pri oblikovanju?

Urška: “Všeč mi je kreativnost, rada imam stranke, se pogovarjam in dogovarjam o novih modelih. Zelo sem vesela, ko naredim izdelek, ki ga stranke rade nosijo. Je pa to podjetje, zato je veliko tehničnih stvari – od nabave, marketinga do prodaje.”

Martina: “Ker je znamka najina, vse to delava z večjim veseljem, raste z nama.”

MARTISE intervju

Foto: Tina Murko Gajšek

In do kod želita zrasti?

Urška: “Da postaneva eno najboljših, če ne najboljše podjetje za izdelovanje oblačil po meri v Sloveniji.”

Kakšna je konkurenca?

Urška: “Nekateri pridejo k nama, drugi gredo drugam. Tega ne moreš spremeniti. Midve delava nosljive in hvaležne izdelke, ki jih človek rad obleče.”

Martina: “Drugi oblikovalci pa imajo svoje zgodbe. Med sabo se razumemo in podpiramo. Če bi stranki bolj ustrezal drug oblikovalec, jo pošljemo tja. To ni konkurenca – več ko nas je, bližje bomo ljudem in bolj si bodo želeli kupovati izdelke slovenskih oblikovalcev.”

Je to glavni cilj slovenskega modnega oblikovanja?

Urška: “Zagotovo je cilj pokazati, da tudi slovenski oblikovalci lahko naredimo zelo dobre izdelke. Da ljudje ponosno nosijo naša oblačila. Tega pred leti ni bilo, zdaj pa se že kaže.”

Kje pa bi ljudem morali priti naproti oblikovalci? Seveda gre za unikatne izdelke, ročno izdelavo, za tem je veliko dela. Ampak za marsikoga so ti izdelki verjetno predragi.

Martina: “Težko bi bili cenejši, če želimo, da so sešiti v Sloveniji in v podjetju, ki zagotavlja plačo zaposlenim in jim plačuje prispevke.”

Urška: “Pri nas se za vsak kos posebej pripravi kroj, upoštevajo se telesne mere, vsaka tkanina se preizkusi, prelika, vse je ročno. Za en kos potrebuješ vsaj šestkrat toliko časa kot v serijski in avtomatizirani izdelavi. Ni primerjave. Zato je pri nas močno vključena kreativnost. Kosi so unikatni, trendovski, narejeni po meri. Tudi serijska proizvodnja bi bila dražja s toliko detajli.”

To ni konkurenca – več ko nas je, bližje bomo ljudem in bolj si bodo želeli kupovati izdelke slovenskih oblikovalcev

Velikokrat slišimo, kakšna je Diorjeva ali Guccijeva ženska. Verjetno se je z njimi težje poistovetiti že zato, ker živimo v drugačnem okolju. Kako modo narediti bolj dostopno?

Martina: “Ravno zato delava za vsako žensko posebej. Vsaka na svoj način spremlja modo. Kot modni oblikovalki morava začutiti žensko, njeno razmišljanje, življenjski stil, kaj ji je všeč, v čem se dobro počuti. Na podlagi tega svetujeva, kaj od modnih trendov bi bilo primerno za njo. Najbolj sva zadovoljni, ko je v najinih oblačilih bolj samozavestna, a ohranja svoje bistvo.”

Pravita, da so vajina oblačila v koraku z modnimi trendi in hkrati nosljiva več sezon. Kakšna mora torej biti moda?

Urška: “Mora se nadgrajevati. Da se lanski kosi lahko kombinirajo z novimi, se osvežijo z novo barvo, silhueto.”

Martina: Izhajati je treba iz realnih primerov. Tudi midve nosiva svoje stare kose. Ampak ko dodaš kaj novega, lahko stare hlače še vedno narediš modne. Tudi ko stranke oblačilo vidijo na človeku, si pogosto želijo podobne stvari.”

Sta torej sami svoj obraz?

Martina: “Ja, tako najbolj vidiš, kaj je v redu in kaj ne. Ali je previsok pas, preširok kroj, napačen prerez, ali se material obnese.

Urška: “In potem lahko suvereno ponudiš naprej.”

Oblikujeta ženska in moška oblačila – kaj so glavne razlike v oblikovanju?

Martina: “Pri moških je vse bolj določeno. Moške stranke želijo zlasti poslovne obleke. Tu pa so kroji in oblike ustaljeni. Kot oblikovalec se lahko poigraš le z barvami in detajli.”

Coco Chanel je rekla, da bi vsaka ženska morala imeti v omari malo črno obleko. Kaj pa vidve pravita – za ženske in za moške?

Martina: “Za žensko – hlače, ki so v skladu z njenim življenjskim stilom in se v njih super počuti. Za moškega pa obleka, ki mu je čisto prav.”

Brez komentarjev

Pustite sporočilo

Vašega e-poštnega naslova ne bomo objavili.

KONTAKT

Studio Urška Marolt s.p.
Urška Marolt
+386 41 637 884

Šolska ulica 28
3330 Mozirje

 

FOLLOW US ON

MARTISE ATELJE

Šmihelska cesta 1
3330 Mozirje

Delovni čas:
PONEDELJEK-PETEK
7.00 – 15.00

Ostali termini za stranke tudi po dogovoru
(041 637 884).