TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski

V tokratni objavi bom predstavila nekaj glavnih vzorcev in potiskov za pomlad in poletje 2016, ki so bili najpogosteje zastopani na tednih mode znanih modnih hiš. Poleg v prejšnji objavi omenjenih barv in dejanskih krojev oblačil (o oblačilnih trendih vam še poročam) so vzorci eden ključnih trendov.

Gingham vzorec

Drobne kocke so modne že nekaj sezon, v tem letu pa je ta trend še bolj izrazit. Znan vzorec, ki drugače krasi kuhinjske prte, brisače in predpasnike, najdemo to sezono v različnih barvah (ne samo v klasični rdeči in modri), oblikovalci pa ga s svojo kreativnostjo naredili še bolj sprejemljivega.

Črte

Ja, še vedno! 🙂 Aktualne so skoraj vsako sezono in že prava klasika, ko pride do toplega vremena. Iznajdljivo so preoblikovane, tako da vsako leto dobijo malo drugačen priokus. To pomlad in poletje resnično vladajo in kraljujejo med potiski. Prevladujejo vodoravne črte, pojavljajo se tudi navpične, lahko pa se skupaj križajo in ustvarjajo nove, zanimive grafične vzorce. Črno-bele, pastelne ali žive so prisotne predvsem na beli osnovi. Nekaj jih boste lahko videle tudi pri nama. 😛

Realistični rožasti vzorci

Tudi rožasti vzorci nas še ne mislijo zapustiti (meni je prav 😀 ). V svetlih, sončnih tonih so kot nalašč za pomladno in poletno sezono. Ponekod so cvetlice tako natančno narisane, da lahko brez težav ugotovimo ali gre za marjetice, lilije, eksotične rože, glicinije … Na lahkotnih, padajočih dolgih oblekah se pojavljajo romatnični rožasti vzorci, ki predvsem zaradi izbranih barv spominjajo na viktorianski izgled. Lahko so v živih barvah, poudrajene, povečanih proporcev, ali pa kot drobni rožasti vzorčki, ki spominjajo na tapete. Nekatera oblačila so s cvetjem tako močno potiskana, da dobimo občutek, kot da smo ogrnjeni v cel travnik (zakaj pa ne 😀 ). Pojavlja se tudi različno divje cvetje, botanične študije, akvarelni detajli, šopki ali pa kar enobarvno cvetje. Ta zadnji trend se zgleduje po 70. letih, cvetje je ploske oblike, enostavnih oblik in živih barv ter brez teksture.

Abstraktni rožasti vzorci

Abstraktna cvetlična skupina je zahvaljujoč prosojnim tkaninam še bolj zanimiva. Šele ko podrobno pogledamo potiske v tej skupini, ugotovimo, da gre za prikrito in preoblikovano cvetje. Tudi midve se cvetličnim motivom (predvsem abstraktnim črno-belim) nisva želeli izogniti.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski

Zaveži in pobarvaj (tie-dye)

Zaveži in pobarvaj je lahko zabaven DIY projekt, ko oblačilo ali dodatek pred barvanjem na različnih mestih zavežemo (npr. z elastiko) in nato poljubno pobarvamo. Kot rezultat dobimo vsem zelo znane vzorce s hipijevskim pridihom. Tokrat so v trendu hipijevsko pobarvana oblačila z modernimi chic elementi. Poleti bomo lahko uživale v padajočih, širokih, lahkotnih oblekah za na plažo (haha, lahko vsaj izgledamo, kot da smo bile na Havajih, Baliju ali kakšni drugi eksotični destinaciji). Pojavljajo se tudi čudovite tehnike batika (z vročim voskom na tkanino nanašajo vzorec: pri barvanju se površina brez voska obarva, na mestih z voskom pa tkanina ohrani originalno barvo), predvsem v klasični modro-beli kombinaciji.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski

Živalski motivi

Gre za enega bolj zanimivih pomladno-poletnih vzorčastih trendov, ki je tudi (čedalje manj) prisoten že zadnjih nekaj sezon. Živali so prikazane zelo podrobno, z veliko detajli, tako da jasno prepoznamo konje, kače, žirafe, leve, ptice, žuželke …

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski

Zvezde in geografski motivi

Že barve, izbrane za to sezono, spodbujajo potovanja in pobege v druge kraje. Na oblačilih se poleg zemljevidov (ki tako lepo prikazujejo širnost sveta) pojavljajo tudi znamenitosti krajev (ljubezen Italiji so izrazito izkazali pri Dolce & Gabbana). Veliko je potiskov z ozvezdji, kjer oblačila delujejo kot nočno nebo, ali pa so zvezde preoblikovane, da spominjajo bolj na cvetlične motive.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski

Zamahi z barvo in čopičem

Veliki zamahi s čopičem se pojavljajo tu in tam in iz oblačil ustvarijo slikarska platna. Tako dobimo možnost, da nosimo prave slikarske umetnine.

Blokiranje vzorcev in njihovo kombiniranje

Močan trend, ki ga je bolje malo preučiti (hitro lahko gre kaj narobe). Če je barvno blokiranje kombiniranje skupaj zelo velikih površin monokromatičnih odtenkov, je blokiranje vzorcev kombiniranje med sabo čisto različnih, posamezno zelo jasnih potiskov. Kombinirajo se različni zgoraj omenjeni trendi vzorcev, da se ustvarjajo nove in nepričakovane modne kombinacije.

Da vam bo lažje, lahko kombinirate dva različna vzorca (npr. rože in črte) v istih barvnih tonih, ali pa podobne (npr. rožaste) motive v različnih barvah.

Karirasti vzorci

V drznih barvah in povečani, ali pa manjše jasno določene kare in grafične mreže. Ta trend se bo nadaljeval tudi v jesensko-zimski sezoni.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski

Akvarelni vzorci

Kot sem že prej omenila, se na oblačilih pojavljajo slike vseh vrst. Tukaj imamo namesto potez s čopičem akvarele, ki so navdihnjeni z ikoničnimi deli mojstrskih slikarjev. Delujejo romantično in z zamegljeno, nejasno, zabrisano izraznostjo poudarjajo ženstvenost. Maja in junija lahko pričakujete MARTISE bele svilene tope, bluzice, obleke in tunike z barvnimi, ročno poslikanimi akvareli. 🙂

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: vzorci in potiski

Pisava

Oblikovalci so na oblačila ročno zapisali svoje besede, uporabili dele sloganov ali ponavljajočo se tipografijo. Nekateri so se grobo dotaknili političnih tem, kar na prikrit način pripravlja množico k razmisleku. Oblačila postanejo skicirke, saj se na njih pojavljajo ročne skice, študije in osnutki. Morda tudi midve na oblačila zapiševa kak I DARE YOU TO TRY … 😛

Vir: www.fashionisers.com, www.pinterest.com

Brez komentarjev

Pustite sporočilo

Vašega e-poštnega naslova ne bomo objavili.

KONTAKT

Studio Urška Marolt s.p.
Urška Marolt
+386 41 637 884

Šolska ulica 28
3330 Mozirje

 

FOLLOW US ON

MARTISE ATELJE

Šmihelska cesta 1
3330 Mozirje

Delovni čas:
PONEDELJEK-PETEK
7.00 – 15.00

Ostali termini za stranke tudi po dogovoru
(041 637 884).