TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

V sklopu objav o trendih za pomlad in poletje 2016 se bom najprej dotaknila barv.  Pri tem sem se v osnovi opirala na Pantone (vodilno svetovno podjetje, ki s katalogom barv skrbi za lažjo in pravilno komunikacijo med različnimi strokami), kjer narekujejo barvne trende in vsako sezono izberejo nekaj najvplivnejših barv, ki s svojo prisotnostjo prevladujejo v določenem obdobju. Vedno mi je všeč, kako poetično znajo izbirati besede za opise teh barv in že z branjem občutim vse razsežnosti določenega barvnega tona. V izbor je vključena cela znanost, ki potem vpliva na marsikaterega oblikovalca, ko izbira barve za svoje kolekcije (ja, tudi na naju).

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve: Pantone top 10

Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantone Color Institute je zapisala, da nas barve to sezono popeljejo v srečnejši, sončnejši prostor, kjer lahko svobodno izražamo našo zabavno in duhovito stran.

Pod vplivom sveta umetnosti, odpiranja novih globalnih vrat, želje odklopa od tehnologije in želje po počitku, so oblikovalci gravitirali k paleti, ki je v prvi vrsti pomirjujoča. Poklanja se lepoti naravnih virov. Prevladujoče barve služijo kot prevozna sredstva, ki nas transportirajo v bolj mirna okolja, kjer pridejo v ospredje sprostitev, radovednost in raziskovanje. Kontrast med urbanim dizajnom in bujnim rastlinjem vodi k nepričakovanim barvnim kombinacijam in kolekcijam. Močan vpliv so imeli umetniki, znani po krepkih, drznih, močnih barvah, oblikah in linijah, kot so: Matisse, Picasso, Frank Stella, Esther Stewart, Sam Falls. S kulturo, še vedno obdano z veliko negotovosti, še naprej hrepenimo po mehkejših odtenkih, ki ponujajo občutek miru in sprostitve. Paleta je že drugo sezono unisex. To pomeni, da so te barve trend tako za moške, kot tudi za ženske. Presegajo kulturne in spolne norme. Živi, svetli toni vzbujajo navdušenost in optimizem, čeprav pravladuje tiha stabilnost.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

1: Rose Quartz

Nežen odtenek prinaša občutek sočutja, pojavi pa se kot brsteč cvet, zardelo lice ali vedri sončni zahod. Je za zaposleno damo, ki v svojem srcu še vedno zadržuje kanček naivnosti (uživa v preprostih, najenostavnejših stvareh, ki jih nudi le narava). Vzbuja občutek umirjenosti in nas spodbuja, da razmislimo o naši okolici v času zasedenih, a vendar lahkotnih pomladnih in poletnih mesecev.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

2: Peach Echo

Oranžen odtenek, ki je zelo topel in prijazen. Ljubka barva je kot nalašč za vse sezone. Je igriva, a temperamentna in primerna za bolj zrelo žensko. Modna in oblikovalska skupnost ter posledično potrošniki so v oranžno zaljubljeni že več sezon. Vzbuja toplino in dostopnost.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

3: Serenity

Kot pove že beseda sama, je barva točno to, na kar namiguje ime: mirna, lahka, breztežnostna in zračna, kot prostrano modro nebo nad nami. Tolaži in pomirja ter prinaša željo po oddihu in premoru v teh nemirnih časih. Ustvarja občutek, da smo povezani z naravnim prostorom.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

4: Snorkel Blue

Druga modra barva med pomladnimi top 10 je zelo energična, zabavna in vesela, inspirirali pa so jo pomoli in marinci. Spada v družino mornarskih barv. Posameznika spodbuja, da razmišlja o neverjetnih počitnicah in prijetnih pobegih.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

5: Buttercup

Medtem ko večina barv pomladne palete teži k mirnosti, jih nekaj ponuja močan kontrast. Buttercup deluje kot zlata krogla na nebu, ki greje vsak zadnji centimeter naših teles že s samim odtenkom. Je svetleči svetilnik srečnejših dni in čudovita za ustvarjanje kontrastov pri stajlingih, uporabnika pa ponese na srečnejše sončno mesto.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

6: Limpet Shell

Vodni odtenek, ki se nagiba k zeleni družini. Jasna, čista, definirana in sveža barva prinaša spokojnost, medtem ko še vedno zadržuje veliko eneregije. Je kot nalašč za pomlad in poletje, saj oddaja srečne in mirne vibracije.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve: limpet-shell
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

7: Lilac Grey

Kot vsi letni časi, tudi pomlad potrebuje nevtralne tone. Klasična siva je bila na revijah pričakovana, klasičnemu odtenku pa vrhunskost dodaja subtilni lila podton.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve: lilac-gray
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

8: Fiesta

Če imate radi barve razburjenja in oranžne odtenke, se boste zaljubili v odtenek Fiesta. Visoko energetska barva je znanilec vznemirjenja, spodbuja prostega duha in raziskovanje neznanih lokacij. Ognjena rdeča temelji na rumeni in zagotavlja ostro nasprodje s pomirjajočo, mehkejšo naravo palete te sezone. Močna barva govori o ženskah z neverjetnim fokusom in energijo, ki brez znojenja poganjajo svet naprej. Je tista barva, ki izgleda čudovito praktično skoraj z vsem.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve: fiesta
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

9: Iced Coffee

Ker tudi tokrat Pantone paleta vključuje kontraste med mirnimi barvami in takšnimi, polnimi energije, je v paleti dobro imeti tudi nevtralne barve. Zemeljski toni so že na splošno zelo priljubljeni, saj ustvarjajo trden temelj za kakršnokoli skupino. Ta nas spominja na dobro dozo kofeina, medtem ko želimo nekaj sladkega in hkrati hladnega na vroč poletni dan. Prehodna barva, ki nas bo popeljala skozi letne čase. Kolekcijam dodaja mehkobo in subtilnost.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve: iced-coffee
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

10: Green Flash

Če radi raziskujete in bi se radi otresli vsakdanjosti svojega življenja, se držite razkošne in vesele zelene. Green Flash poziva uporabnika, da zagrabi priložnost. Izžareva odprtost, ki se z ostalo paleto združuje na nepričakovane, naključne načine. Je priljubljen predstavnik vztrajnega vpliva narave tudi v urbanih okoljih. Zelo popularen odtenek, ki je kot nalašč za ta čas v letu.

TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve: green-flash
TRENDI ZA POMLAD/POLETJE 2016: barve

KLASIČNE BARVE

Tradicionalna črna

Večno klasična, vedno modna in stalna spremljevalka modnih pist.

Futuristična siva

Zelo videna barva, predvsem na svetlečih tkaninah.

Bela

Kdo ne ljubi čistosti belega videza? Govori o profesionalizmu in sofisticiranosti ter je trend, ki je bil močno zastopan že v 2015 in se s črno kolegico še vedno nadaljuje. Verjetno najpogosteje uporabljena barva letošnjih modnih revij, morda takoj za črno.

Zgoraj omenjenim barvam pa sledijo:

Pastelno vijolična, indigo, nežna puder roza, koralna, barva roza žvečilnega gumija, barva maline, pastelno rumena, papaja, kaki, barva zarjavelega bakra, bordo rdeča, škrlatno rdeča …

Tudi najina pomladno-poletna barvna paleta bo vsebovala nekaj teh barv, saj sva čisto spontano tudi sami posegli po bolj svežih in živih tonih, ki se odlično kombinirajo z nevtralnimi barvami, belo, črno in sivo. Zopet me navdušuje dejstvo, da je v ospredju narava, da barve sproščajo, pomirjajo in nas hkrati navdajajo z energijo (so simpatičen izgovor za pobeg od vsakodnevnega divjanja v raziskovanje neznane, mirne, lepe in navdihujoče narave).

Meni so zelo všeč, pa vam?

Vir: www.pantone.com, www.fashionisers.com

Brez komentarjev

Pustite sporočilo

Vašega e-poštnega naslova ne bomo objavili.

KONTAKT

Studio Urška Marolt s.p.
Urška Marolt
+386 41 637 884

Šolska ulica 28
3330 Mozirje

 

FOLLOW US ON

MARTISE ATELJE

Šmihelska cesta 1
3330 Mozirje

Delovni čas:
PONEDELJEK-PETEK
7.00 – 15.00

Ostali termini za stranke tudi po dogovoru
(041 637 884).